Destilleriet Als | At blende en whisky
201
post-template-default,single,single-post,postid-201,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,columns-4,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

At blende en whisky

At blende en whisky er ikke sådan lige til. Det tager masterblenders mange år at nå til et færdighedsniveau, som langsomt men sikkert udvikler en evne som gør dem i stand til at påtage sig ansvaret for destilleriers fremtidige blends af nye whiskyer. Men det bør på ingen måde få dig til at miste pusten allerede inden du beslutter dig for at prøve at ”hjemmeblende”. En af de nemmeste måder at undersøge denne del af whiskyuniverset, er at oprette hvad vi i blendverdenen kender som en ”Infinity bottle”. En ”infinity bottle” tømmes aldrig deraf navnet, og konceptet er ganske enkelt. En ”infinity bottle”, er hvad vi her hos DestillerietAls kalder mandens bedste om end mest bedrageriske ven. Den er unik, den er egenrådig og hvis du ikke passer på, kan den være noget flygtig. Konceptet er simpelt, du laver et start blend og når der bliver lavvande i flasken, tilføjer man en enkelt eller flere dramme af en whisky man synes kunne være spændende.

Jeg har i øjeblikket tre forskellige blandinger igang: En peated, non peated og en blanding af de to. Den som har været i gang længst (non peated) har været fulgt mig siden studietiden på universitetet, og jeg har siden da ført en notesbog, hvor jeg noterer alt, hvad jeg har tilføjet i flaskerne i løbet af de sidste 3 år. ”Alt fra sjatter til samples” Lejlighedsvis har jeg specialkøbt flasker der har budt sig i forskellige sammenhænge og jeg kan afsløre at den skønneste whisky tilføjelse som indtil nu er blevet introduceret er en HP Thor. Når jeg smager på mine blends fra tid til anden, tænker jeg ofte på, hvad den næste tilføjelse skal være og jeg filosofere gerne omkring hvad den næste sample skal tilføje til min ”infinity bottle”. Drammen kommer som regel enten fra min eksisterende samling af åbne flasker eller whiskyer som skal specialindkøbes til lejligheden. Langsomt men sikkert, har flaskerne udviklet sig til unikke smagsopleveleser, som ikke fås andre steder i verdenen end hjemme i min egen stue, og det er med en fantastisk og tilbagevendende stolthed, man præsentere sin personlige blend for sine gæster. Men som med alt er der et par tommelfingerregler at følge: Først og fremmest…Der er mange skoler indenfor blending af whisky. De to jeg oftest møder begynder blending således: 1)”DEN SIKRE” Start med en flaske whisky, du ved, du kan lide – dette vil give dig en god base og tillade dig at bygge videre på smag, du allerede er bekendt med. 2)”DEN VOVEDE” Start med en tilfældig blanding af rester fra dine gemmer – whisky varer ikke for evigt i flasken, når den først er åbnet, og hvis du kun har en dram tilbage, så kan du lige så vel bruge det fornuftigt. Så hvorfor ikke kombinere alle dine sjatter til en starterblanding? Det kan meget nemt blive en forvirret base at starte med, hvorom det kan være sjovt at arbejde eksplorativt først ved at have en mission ”red min infinity bottle” og ende med et slutresultat der muligvis er i top og aldrig set før. Jeg har gjort begge dele, og medens den første metode skaber mere pålidelig og anstændig whisky, er den lejlighedsvise ”vovede” udgave i mange tilfælde det sjoveste projekt, og det efterfølgende arbejde som går med udskæring og polering af den rå diamant, kan i sidste ende være yderst tilfredsstillende.

Vores bedste råd her i destilleriet er derfor; ”Ha’ en plan, før du tilføjer noget”At tilføje en gammel whisky til din ”infinity bottle” vil vil sjældent udgøre tungen på vægtskålen, og i mange tilfælde handler det mere om at vælge de rigtige egenskaber frem for navn, pris og alder. Et par minutters tanker om hvilken retning du gerne vil bringe din blend i inden du går på jagt, kan vise sig at være en god investering og det kan hjælpe dig til at træffe nogle fornuftige valg. Er din blend for tør? Så tilføj noget sødt. Er den for tung? Så tilføj nogle lettere whisky. Har det brug for noget dybde, både i forhold til farve og kompleksitet? Så tilsæt endelig noget sherryfads lagret whisky, jeg har gode erfaringer med Macallans Sherry Oak. Er det for røgfyldt? Så tilføj noget unpeated. Simple beslutninger og overvejelser kan skubbe din blanding tættere på den ideelle whisky. Og for alles skyld ”VÆR FORSIGTIG MED RØG”Røg er en stærk smag og bør bruges i moderate mængder. Hvis du vil have en fornemmelse af hvad peated whisky kan gøre ved en blanding så prøv at tage et glas af din yndlings singlemalt, og tilføj et par dråber af en stærk peat whisky. Hold fast i bordet når du smager, for du bliver overrasket over, hvor lidt der skal til før det bliver meget røgfyldt. Du kan med fordel læse denne artikel om røg og hvordan røg og aromaer frigives og udvikler sig ved tilføjelse af vand i din whisky. Det er omtrent de samme dynamikker der gør sig gældende i blends. Opdeling af din ”infinity bottle”Er du nået til et punkt hvor du er ret godt tilfreds med resultatet, måske endda lidt tvivlende om hvor vidt din ”infinity bottle” kan nå endnu længere. Så er de bestemt ikke nogen skam at dele denop i to. Vil du se hvad der vil ske, hvis du tilføjer noget bourbon til en blanding af skotske whisky? Vil du måske endda tilføje noget, der ikke er whisky? Så fortsæt endelig…Du behøver ikke bruge hele din blend, det kan være glimrende valg kun at bruge en lille portion, det kan dog også give et ”HEUREKA” øjeblik og være værd at prøve at skalere op til din oprindelige ”infinity bottle”. Hemmeligheden bag en god ”infinity bottle” og det bedste råd vi her hos Destilleriet Als kan give videre må være; SMAG og VURDER”. Meningen med en ”infinity bottle”er at have en uendelig flaske, som er et produkt af dine bestræbelser på at opdage den perfekte blanding, baseret på dit individuelle beslutningsgrundlag. Held og lykke, og Slàinte mhath